Een (Excel)tipje van de sluier!

Wat leer je tijdens de trainingen Excel van Ter Zake Excel? Die vraag komt nog wel een langs, dus in deze nieuwsbrief een (Excel)tipje van de sluier! Of eigenlijk drie tips. Eén tip op basisniveau, één tip op gevorderdenniveau en een tip voor de specialisten die macro’s en VBA willen leren.

Doorvoeren van werkdagen in Excel (Basistip)

Een reeks met datums kun je doorvoeren door in de eerste cel de begindatum te plaatsen, vervolgens ga je rechtsonder in de cel staan totdat je een zwart plusje ziet, hou je je linkermuisknop ingedrukt en voer je de datums door naar beneden.

Kind kan de was doen, maar! Je hebt alleen de werkdagen nodig en wilt de zaterdag en zondag dus niet zien. Je kunt natuurlijk zelf bekijken wat de zaterdagen en zondagen zijn en deze cellen verwijderen, maar als je heel veel datums hebt gaat dat ook heel veel tijd kosten.

Een andere, betere, optie is om nadat je de reeks hebt doorgevoerd op het symbooltje rechtsonder de reeks te klikken en vervolgens te kiezen voor Werkdagen doorvoeren.

Dit kan tegenwoordig ook met de reeks ma, di, wo etc. Ook dan kun je, nadat je de reeks hebt doorgevoerd, op het symbooltje klikken en er voor kiezen om alleen de werkdagen door te voeren.

Doorvoeren in Excel

Geneste formules in Excel! (Gevorderdentip)

Tijdens de gevorderdentraining gaan we natuurlijk met formules aan de slag. Ook nieuwe formules als Uniek, Als.voorwaarden en X.zoeken komen aan bod. Daarnaast gaan we ook laten zien hoe je formules nest, ofwel samenvoegt.

In onderstaand voorbeeld hebben we de formules Sorteren en Filter samengevoegd. De formule in dit voorbeeld is als volgt:

=SORTEREN(FILTER(A:D;A:A=G1);4;-1)

Allereerst de formule Filter:

FILTER(A:D;A:A=G1)

Met deze formule hebben we de tabel uit de kolommen A tot en met D gefilterd op basis van de verkoper uit cel G1. Vervolgens willen we sorteren op hoogste naar laagste omzet uit kolom D. Hiervoor hebben we de formule Sorteren gebruikt, deze hebben we om de formule filter geplaatst, waardoor de formule is genest.

Bij de formule Sorteren geef je eerst aan op welke matrix gesorteerd moet worden (ofwel het resultaat van de formule Filter), vervolgens op welke kolom van dat resultaat (in dit geval de vierde kolom) en als laatste willen we aflopend sorteren (-1).

Formule Excel

Werken met een change! (VBA tip)

Tijdens de training macro’s en VBA beginnen we op het basis programmeerniveau, hoe neem je een macro op en hoe kan je die macro dan aanpassen. Maar op het eind van de dag gaan we er naar toe dat je ook een stukje code kunt starten door een selectie te maken in Excel. Net zoals je onderaan ziet.

De code die je nodig hebt om in de VBA omgeving van een werkblad een macro te starten is de volgende:

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)

End Sub

Op het moment dat je een selectie verandert in Excel dan wordt de code tussen Private Sub en End Sub uitgevoerd. Door gebruik te maken van (ByVal Target As Range) kun je ook beperken wanneer de code moet worden uitgevoerd.

De volledige code zou kunnen zijn:

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)

Dim AantalCellen As Integer
Dim rng As Range, Cel As Range
Dim shp As Shape

Set shp = ActiveSheet.Shapes(“Graphic 2”)

Set rng = Range(“F3:AI40”)

If Not Intersect(ActiveCell, rng) Is Nothing And shp.Fill.ForeColor.RGB <> RGB(0, 0, 0) Then

AantalCellen = Selection.Count

If Selection.Rows.Count > 1 Then

MsgBox “Je mag niet meerdere rijen selecteren”

Exit Sub

Else

Cells(ActiveCell.Row, 4).Value = Cells(2, ActiveCell.Column).Value

Cells(ActiveCell.Row, 5).Value = AantalCellen

End If

End If

End Sub

In een module plaats je dan ook nog de volgende code:

Sub Bijwerken()

Dim shp As Shape

Set shp = ActiveSheet.Shapes(“Graphic 2”)

If Application.EnableEvents = True Then

Application.EnableEvents = False

shp.Fill.ForeColor.RGB = RGB(0, 0, 0)

Else

Application.EnableEvents = True

shp.Fill.ForeColor.RGB = RGB(255, 0, 0)

End If

End Sub

Let op, er wordt nu verwezen naar Graphic 2, dit is de naam van het potloodje, bij jou kan dit een andere naam zijn. Uiteindelijk is dan het resultaat als volgt:

VBA in Excel

Training basis Excel

Leren werken met Excel? Je bent beginnend gebruiker van Excel of werkt nog helemaal niet met Excel, volg dan de training basis Excel.

Training basis Excel

Training gevorderden Excel

Wil jij leren hoe je complexere formules maakt en toepast? Dan is de training gevorderden Excel wat voor jou.

Training gevorderden Excel

Training Macro’s en VBA

Toe aan de volgende stap in Excel? Je kent de basis van Excel al en iedereen ziet jou als de kenner op gevorderdenniveau? Kijk dan eens naar de training Macro’s en VBA.

Training Macro’s en VBA

Meer weten?

Zo, nu heb je een (Excel)tipje van de sluier. Meer weten? Neem dan zeker even contact met ons op, ook kun je op de trainingspagina’s een intakeformulier invullen. Wij kunnen je dan informeren over de juiste training.

Contact

Deel dit Artikel

Meest recente nieuwsberichten

Je hebt veel opties in Excel!

Blue monday een stukje vrolijker met deze Exceltips!

Gelukkig nieuwjaar (met nog meer Exceltips)!

Fijne (Excel)feestdagen!

Excel inspiratie!

Leer hoe je Excel slimmer kunt gebruiken!

Haal jij alles uit Excel?

Kalender in Excel!

Draaitabel in Excel met meerdere tabellen!

Oog voor de lege cel in Excel!