Gevorderden tips in Excel!
In deze nieuwsbrief een aantal gevorderden tips in Excel waar wij zelf ook enthousiast van worden. Ze besparen tijd en zorgen er voor dat de kwaliteit van je werkzaamheden omhoog gaan. Gewoon, simpel drie gevorderden tips in Excel dus! In deze nieuwsbrief drie gevorderdentips waarvan ik overtuigd ben dat je ze nog niet kent. Lees dus snel verder en pas de tips direct vandaag nog toe in jouw Excelbestanden.
Wil je nog meer leren, dat kan natuurlijk ook. Kijk eens bij de trainingen die we aanbieden, maar we komen natuurlijk ook graag bij je langs om een cursus op locatie te verzorgen. We maken een cursus altijd volledig op maat op basis van jouw bestanden en jouw niveau. Vraag vandaag nog meer informatie aan.
Exceltip 1: Een bereik met een .
Soms wil je naar een hele kolom verwijzen. Op deze manier kan je de gehele inhoud overnemen in de gewenste cellen. Dit kan handig zijn om een rapportage te kunnen maken of de lijst ergens anders te gebruiken voor bijvoorbeeld gegevensvalidatie. Je kunt dit doen door de volgende stappen uit te voeren:
- Een cel selecteren
- Het = teken in voeren
- Klik de gewenste kolom aan
- Sluit af met Enter
Dit werkt op zich prima. Het nadeel is alleen dat je nu ook onder de laatste waarden allerlei nullen zien. Als je dat niet wilt kun je dit aanpassen door achter de : een . te plaatsen. Je krijgt dan het volgende:
=A:.A
Nu zie je dat de nullen niet getoond worden in de cellen.
Let op dat je niet een lege cel hebt in het bereik. Als je dit wel hebt zie je namelijk alsnog de nul op de plek waar een lege cel staat. Onder de laatst gevulde cel zie je nog wel dat de nul is vervangen door een lege cel.
Exceltip 2: Welke cel in welk rij heb ik geselecteerd?
Een nieuwe optie in Excel is de focuscel. De focuscel kun je aanzetten in het menu Beeld. Als je daar klikt op focuscel zie je dat de rij en kolom van de geselecteerde (actieve) cel gekleurd is. Hierdoor zie je vrij snel waar je bent. Handig als je in grote datasets werkt.
Let wel op, als je de focuscel aan zet doe je dat voor alle bestanden in Excel.
Exceltip 3: Zoeken met meerdere criteria
Werk je met een dataset waarin je op basis van twee (of meer) voorwaarden een waarde wilt opzoeken? Dan is deze formule met X.ZOEKEN een uitkomst:
=X.ZOEKEN(1;(A:A=F1)*(B:B=F2);C:C)
Bij de zoekwaarde voer je een 1 in. Vervolgens maak je bij de zoeken-matrix twee logische vergelijkingen die je combineert. Excel ziet WAAR als 1 en ONWAAR als 0. Door ze met elkaar te vermenigvuldigen, blijft alleen 1 (dus WAAR) over als beide voorwaarden kloppen.
X.ZOEKEN zoekt vervolgens naar de eerste rij waar dat het geval is (oftewel waar de uitkomst 1 is), en retourneert de bijbehorende waarde uit kolom C.
Op deze manier kun je dus ook meerdere criteria met elkaar vergelijken en heb je dus geen hulpkolommen nodig met daarin gefabriceerde unieke codes.
Een uitkomst dus in veel bestanden waar je gaat zoeken met X.ZOEKEN.
Heb je een vraag, neem contact met ons op!
Deze gevorderden tips in Excel kunnen je direct op weg helpen, maar loop je ergens op vast of zit je met een Excelvraag? Blijf er niet mee rondlopen. Vaak is het sneller opgelost dan je denkt en nee, je hoeft echt niet eerst drie keer alles zelf geprobeerd te hebben. We denken liever even met je mee dan dat je onnodig blijft worstelen. Dus twijfel je? Trek gewoon even aan de bel. We zijn er niet voor niks.
Deel dit Artikel