Hoe veilig is je Excel bestand?
24 november is het ‘Verander je Wachtwoorden Dag.’ Voor bijna elke applicatie, service en bestelaccount waar we inloggen, is een eigen gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Op 24 november wil wachtwoordbewust mensen bewust maken van de veiligheid van hun wachtwoorden.
Ook binnen Excel kun je werken met wachtwoorden ter beveiliging. Maar is dat wel zo veilig als wij denken?
Beveiliging in Excel (Exceltip!)
Om ervoor te zorgen dat mensen geen misbruik maken van of onbedoeld wijzigingen aanbrengen aan je Excelbestand, kun je het werkblad beveiligen.
Beveilig je werkblad als volgt:
- selecteer de cellen die aangepast mogen worden na beveiliging;
- kies vervolgens Celeigenschappen;
- klik op het tabje Bescherming;
- haal het vinkje weg bij Geblokkeerd, en sluit af met Ok;
- ga naar het menu Controleren en klik bij Wijzigingen op de knop Blad beveiligen OF geef een rechtermuisklik op het tab van uw werkblad en kies Blad beveiligen.
Het werkblad is nu beveiligd, dus niemand kan aan de gegevens komen…. Of toch wel?
Excel bestanden zijn, net als vele andere bestanden, ALTIJD te kraken! Hierdoor zijn vertrouwelijke gegevens extern nooit 100% veilig, ondanks een beveiliging.
Er zijn diverse manieren om je bestanden zowel intern als extern zo veilig mogelijk te maken. Weten hoe veilig jouw bestand is? Speciaal voor nieuwsbrieflezers controleren wij gratis je bestand én brengen hier een advies over uit. Stuur het bestand met begeleidende e-mail op naar info@terzake-excel.nl o.v.v. nieuwsbrieflezer actie beveiliging.
Deel dit Artikel